ÀLBUMS


CAMPANADES A MORTS

Editat
Movieplay 17.0915/8 LP. 1977

Arranjaments
Manel Camp i  Lluís Llach

Direcció musical
Manel Camp

Direcció de gravació
G. de la Puerta

Enginyers de so
Alan Florence i Joan Sirvent

Estudis de gravació
Sonoland i Gema


  NOTES
 Aquest disc ha estat reeditat per:

Fonomusic 892040/9 1989
Dro 2002
Dro (DIGIPACK) 2006


  COMENTARI
Amb la publicació del nou  àlbum discogràfic de llarga dura “Campanades a morts”, Lluís Llach ens ofereix una demostració clara i inequívoca de la seva personalitat artística excepcional. És una autèntica obra mestra de la cançó popular actual i fins i tot supera l’alt nivell qualitatiu de “Viatge a Ítaca”, fins ara el treball discogràfic artísticament més important del cantant i autor empordanès.

D’ençà de la seva incorporació al grup dels Setze Jutges, l’any 1967, Lluís Llach ha seguit tot una evolució artística molt interessant. Va començar dins una línia excessivament primària i simple, però ha evolucionat perceptiblement fins arribar a adquirir una personalitat plena de matisos , basada en un rigor musical extraordinari.

La seva manera d’interpretar, que també ha millorat sensiblement, el situa actualment entre els millors cantants del país, i la seva tasca d’autor i compositor de cançons que sempre ha tingut un interès gran dins el camp estrictament musical,  ha adquirit també un alt nivell a la part literària. Partint de la dignificació eficaç i intel·ligent de les fórmules clàssiques de la cançó popular, Lluís Llach ha sabut crear tota una obra de gran transcendència artística i cívica, que li ha fet guanyar l’adhesiu entusiasta de sectors molt amplis del poble català, i en general, d’arreu de l’Estat i també d’altres països americans i europeus, fins al punt que la seva obra ha esdevingut un dels testimonis més clars de la popularitat creixent de la cançó catalana actual.

“Campanades a morts” és un àlbum  d’una qualitat artística excepcional alhora que una obra d’abast eminentment popular. Ultra la composició que li dóna títol, i que amb una durada aproximada de disset minuts i escaig ocupa tota la primera cara del disc, recull quatre composicions més, que són quatre autèntiques obres mestre del gènere. “A la taverna del mar”, inspirada en la versió que Gabriel Ferrater va escriure del poema de Konstandinos Kavafis El vell, és una de les creacions més inspirades de  tota l’obra de Lluís Llach, el qual hi reprèn tot el món poètic de “Viatge a Ítaca” i el potència amb  gran sensibilitat. “Laura”, una peça dedicada a la seva companya inseparable, la gran guitarrista, Laura Almerich, té una profunda càrrega emotiva, i és tractada a la manera intimista i suggerent habitual a l’obra del cantautor empordanès, amb algunes troballes musicals molt interessants. “Vinyes verdes vora el mar”, una lúcida musicació del conegut poema de Josep M. de Sagarra, potència al màxim la força lírica del text i demostra a bastament l’interès de la conversió d’alguns poemes en cançons. I finalment “Cançó d’amor”, probablement una de les obres més complexes i més reeixides de Lluís Llach, vessa tot un seguit d’emocions i de sentiments a través de tot un tractament especialment interessant.

Tot i el pes específic d’aquests quatre cançons, és evident que el principal centre d’atracció de l’àlbum és la gran composició “Campanades a morts”, indiscutiblement una de les obres més ambicioses, complexes i importants de la música catalana contemporània, i el treball musical, poètic i interpretatiu més complert de Lluís Llach. “Campanades a morts” és un crit apassionat i apassionant a la memòria col·lectiva, un emocionant crit de denúncia clara i pública contra els assassinats que es va produir a Vitòria, tot just ara fa poc més d’un any, pel març de 1976. S’inicia amb una marxa fúnebre, que domina tota la composició i li dóna l’aire tràgic adequat, i continua amb la crònica apassionada dels fets dramàtics, per entrar immediatament en un oratori cívic d’una força expressiva extraordinària, dins el qual la tragèdia esdevé col·lectiva, i acaba amb un cant a la resistència popular.

Musicalment “Campanades a morts” recull influències molt diverses: per exemple, hi ha fragments que recorden especialment Berlioz i els impressionistes francesos, sobretot de cara a l’ús del metall, però també hi ha detalls  que recorden Brahms i Mahler, especialment en el tractament de la corda al llarg de la segona part de la composició, i encara hi podem trobar d’altres elements molt diversos, com algun ressò de partitures de Mozart i fins i tot recursos francament inesperats i insòlits, aparentment primaris i realment molt sofisticats, però perfectament adequats a l’estructura general de l’obra i a la seva evident complexitat formal. Perquè “Campanades a morts”  continua el camí que Lluís Llach va iniciar amb “Viatge a Ítaca” i el potencia considerablement, fins al punt que trenca obertament amb l’esquema convencional de la cançó popular i en obre un altre de totalment obert, dins el qual els elements musicals, poètics i  interpretatius convergeixen en l’articulació d’una forma superior de comunicació, resultat lògic de tot un treball artístic molt exigent i rigorós en que intervenen elements molt diversos, que fins i tot  poden semblar contradictoris, però que conflueixen en l’articulació d’una obra perfectament coherent i d’una gran volada, perquè resta oberta a la interpretació.
Poèticament, “Campanades a morts” marca la maduresa literària de Lluís Llach. El text, no excessivament llarg, té aspectes molt diversos, però manté el to tràgic a través de les etapes successives, conservant sempre un to apassionant, tenyit a vegades d’un lirisme particularment inspirat. Els accents evidentment èpics d’alguns fragments de l’obra contrasten adequadament  amb els apunts més lírics, i tota la composició dóna una sensació de dramatisme, sense caure mai, però en el fàcil parany de la concessió demagògica. El resultat és d’un pes específic considerable i connecta plenament amb la música, que rebla
sensiblement la intenció de l’obra i la potencia al màxima, fins al punt que “Campanades morts “ esdevé una de les produccions discogràfiques més importants de la cançó popular actual, a nivell mundial.

Si l’obra és d’una importància excepcional, val a dir que la interpretació que se’ns n’ofereix és d’un vàlua considerable. Manuel Camp i Lluís Llach, autors dels arranjaments instrumentals, han sabut desenvolupar la partitura i donar les bases per a la interpretació adequada a càrrec d’una orquestra simfònica, dirigida per Manel Camp mateix, i d’una massa coral, la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Martorell, amb aquests elements, units alguns instrumentistes aïllats, “Campanades morts” té tots els ingredients necessaris per a assolir totes les seves fites interpretatives que Lluís Llach potencia amb la seva veu, esplèndida com mai i capaç de matisar al màxim. Les interpretacions vocals del cantant de Verges són d’una força de comunicació immensa i demostren la seva capacitat insospitada d’arribar a expressar-se a través de tonalitats molt diverses, cercant sempre la forma més adequada per a facilitar la comprensió sensitiva.

Amb la publicació de “Campanades a morts”, Lluís Llach ens ha confirmat clarament i definitivament la seva categoria excepcional com a autor i intèrpret de cançons populars. L’obra, que té el principal centre d’atracció en la gran composició que li dóna títol demostra a bastament la capacitat creativa del cantant empordanès, no únicament dins el camp estricte de la cançó popular, sinó també en el de les composicions de caire simfònic, que si a “Viatge a Ítaca” ja se’ns va demostra a través d’un treball esplèndid, amb “Campanades a morts” se’ns ofereix en la forma d’una autèntica obra mestra del gènere.
Jordi García-Soler (abril 1977)

  CANÇONS

1. Campanades a morts
2. A la taverna del mar
3. Laura
4. Vinyes verdes vora el mar
5. Cançó d'amor







 Copyright © 2002, www.lluisllach.com - Avis Legal